O PROJEKCIE      BLOG COMENIUSA --> http://comenius-eco-food.blogspot.com/
COMENIUS

W poprzednim roku szkolnym nasza Szkoła rozpoczęła współpracę w ramach projektu COMENIUS  WIELOSTRONNE PARTNERSKIE PROJEKTY SZKÓŁ,  którego celem jest wzmacnianie europejskiego wymiaru edukacji poprzez promowanie współpracy międzynarodowej szkół w Europie.

Projekt jest realizowany przy wsparciu finansowym Unii Europejskiej oraz Fundacji Rozwoju Systemu Edukacji w ramach programu „Uczenie się przez całe życie”.

 AKTUALNOŚCI

SZKOŁA PODSTAWOWA NR 85 Z COMENIUSEM NA SYCYLII

Za nami kolejne spotkanie w ramach Partnerskiego Projektu Szkół Comenius. Tym razem delegacja pięciorga uczniów wraz z nauczycielami odwiedziła przepiękną Sycylię.  Zostaliśmy wyjątkowo serdecznie ugoszczeni przez włoskich przyjaciół. W malowniczej Floridii spotkaliśmy się też z projektowymi partnerami z Hiszpanii, Rumunii i Turcji.

Pięciodniowy pobyt upłynął nam na poznawaniu codziennego życia szkolnego, jak i rodzinnego naszych włoskich rówieśników. Zgodnie z tematyką projektu poznawaliśmy także ich zwyczaje kulinarne, degustowaliśmy włoskie, a zwłaszcza sycylijskie przysmaki, m.in. owoce morza, sery, pasty, jadalne kasztany, migdały i pistacje. Wymienialiśmy się z partnerami sposobami przyrządzania typowych potraw przygotowywanych w tradycyjny sposób z regionalnych produktów.  Efektem naszej współpracy są interesujące prezentacje oraz międzynarodowa mini książka kucharska. Podczas naszej sycylijskiej przygody nie zabrakło też okazji, by podziwiać przepiękne krajobrazy skąpanej w słońcu wyspy oraz interesujące zabytki architektury i sztuki. 

Pobyt na Sycylii, współpraca i spotkania z międzynarodowymi przyjaciółmi na długo pozostaną w naszych wspomnieniach.

Comenius Turcja 3-6 października 2013 r.

Na początku października jako delegacja nauczycieli z Polski udałyśmy  się do szkoły Derinkuyu Fatih Secondary School w Turcji. Oprócz nas, nauczycieli z Polski, byli także przedstawiciele z Włoch oraz Rumunii. Zostaliśmy przyjęci bardzo ciepło przez grono pedagogiczne i uczniów tamtejszej szkoły. Były liczne śpiewy, występy, przedstawienia, tańce. Mieliśmy możliwość odwiedzić każdą klasę w szkole, poznaliśmy całe grono pedagogiczne oraz dzieci. Założeniem programu Comenius jest promowanie zdrowych produktów. W związku z tym miałyśmy okazję spróbować tamtejszych przysmaków w kilku domach tureckich. Mogłyśmy zobaczyć też, jak się niektóre potrawy przyrządza czy  piecze w tradycyjnym piecu chlebowym. Było to niesamowite doznanie! W Turcji pije się bardzo dużo herbaty, która jest podawana w charakterystycznych małych szklaneczkach. Miałyśmy możliwość zobaczyć, jak się parzy prawdziwą turecką kawę, która jest bardzo słodka. Odwiedziłyśmy także plantację ziemniaków oraz fabrykę produkcji frytek. Zwiedzanie zakończyło się oczywiście degustacją…

Pobyt był bardzo udany,  ludzie bardzo gościnni i serdeczni, a wspomnienia niezapomniane.

Aldona Stam, Sylwia Ceglarek-Szymanuszka


 ARCHIWUM

W maju (2013) naszą szkołę odwiedzili uczestnicy projektu z Hiszpanii, Włoch, Rumunii i Turcji.