Realizacja naszego projektu przewidziana jest na lata 2012/2013 i 2013/2014

Tytuł projektu:

 „ECO-RESPONSIBLE FOOD AND SUSTAINABLE DEVELOPMENT”

 „Bądź eko-odpowiedzialny i promuj zdrowe produkty pochodzące
z twojego kraju”


Najważniejsze cele projektu:

§  Wymiana pomysłów i doświadczeń między uczniami i nauczycielami z krajów partnerskich.

§  Odkrywania innych kultur, poznanie krajów partnerskich oraz szkół, współpraca, wymiana spostrzeżeń, zacieśnienie więzi.

§  Zaangażowane uczniów w prace nad projektem, tworzenie produktów końcowych.

§  Nauka języków obcych, jak również korzystanie z technologii informacyjnej (ICT) - język angielski oraz Internet jako główne środki komunikacji pomiędzy szkołami partnerskimi.

Od września 2012 naszymi partnerami są szkoły z:

v  Hiszpanii (Valladolid) – Instituto De Educacion secundaria Ramon y Cajal     

v  Turcji (Nevsehir) – Fatih Ilkogretim Okulu    

v  Włoch (Sycylia) – IV Istiuto Comprensivo „Salvatore Quasimodo”      

v  Rumunii (Gistesti – Pascani) – Scoala cu clasele I-VIII

Rok szkolny 2012/2013:

         W dniach 17-21 października 2012 gościliśmy w szkole partnerskiej w Rumunii,
w miejscowości Gistesti. Było to spotkanie organizacyjne i zapoznawcze dla przedstawicieli wszystkich szkół partnerskich. Naszą szkołę reprezentowały: p. Natalia Sieradzka (nauczyciel j. angielskiego) i p. Beata Kubska (psycholog). Zaskoczyła nas gościnność grona pedagogicznego, mieszkańców miejscowości, uczniów i rodziców.  Przygotowano dla nas pokazy taneczne cheerleaderek, występy uczniów w tradycyjnych strojach, przedstawienia teatralne, a uczniowie każdej klasy obdarowali nas własnoręcznie wykonanymi pracami. Mieliśmy okazję nie tylko zwiedzić szkołę i poznać metody nauczania, ale również poznać tradycyjną kuchnię rumuńską, dzięki uprzejmości rodziców uczniów, którzy przygotowali dla nas różne wypieki i przynieśli owoce
z własnych, przydomowych ogródków!

Co jeszcze przed nami?

 Kolejne spotkania szkół partnerskich:

- 6.05 – 11.05.2013  Polska: SP 85 w Poznaniu będzie gościć 5 uczniów z Hiszpanii
(+ 2 nauczycieli), 4 uczniów z Włoch (+ 2 nauczycieli), 3 uczniów z Turcji
(+ 2 nauczycieli) oraz 2 uczniów z Rumunii (+ 2 nauczycieli).

- 2. 30.09 – 1.10.2013 Turcja: spotkanie reprezentantów i koordynatorów projektu

- 20.10 – 26.10.2013 – Włochy – włoska szkoła będzie gościć 6 uczniów z Hiszpanii
(+ 2 nauczycieli), 5 uczniów z Polski (+2 nauczycieli),  3 uczniów z Turcji
(+2 nauczycieli), 2 uczniów z Rumunii (+ 2 nauczycieli)

- 5.05.2014 – 10.05.2014 – Hiszpania – Szkoła z Hiszpanii będzie gościć 6 uczniów z Włoch (+ 2 nauczycieli), 5 uczniów z Polski (+ 2 nauczycieli), 3 uczniów z Turcji (+ 2 nauczycieli), 2 uczniów z Rumunii (+ 2 nauczycieli).

Nasze zadania:

- opracowanie i przeprowadzenie ankiet wśród uczniów i ich rodziców dotyczących odżywiania się dzieci,

- sfilmowanie rodziny jednego z naszych uczniów podczas przygotowywania tradycyjnej polskiej potrawy,

- stworzenie małej książki kucharskiej – przepisy na 4 tradycyjne polskie dania,

- prowadzenie wspólnego bloga ze szkołami partnerskimi – wymiana prac i doświadczeń,

- kulinarny tydzień z życia tradycyjnej polskiej rodziny – prowadzenie dziennika,

- jedzenie w malarstwie polskim – prezentacja multimedialna,

- jedzenie w polskiej literaturze – wiersze, proza, przysłowia – prezentacja multimedialna,

- jedzenie w historii Polski – prezentacja multimedialna trwająca 15 min.,

- konkurs plastyczny dla uczniów na logo projektu.